Koiran hankinta – uros- vai naaraskoira?

uros- vai naaraskoira

Jotkut koiranomistajat väittävät, että urokset ovat tyypillisesti aggressiivisempia ja tuhoisampia, etenkin pienissä tiloissa. Naaraskoirien sanotaan olevan helpompia kouluttaa ja hellempiä.

Koiranrodusta riippuen nämä stereotypiat voivat osittain pitää paikkansa. Naaraskoiran valitseminen tarkoittaa joko aloitteen tekemistä sterilointiin tai koiran kiiman hoitamista. Jos et ryhdy toimiin koirien ehkäisyssä, joudut jatkuvasti etsimään koteja söpöille pentueille.

Naaraskoirilla ei ole vaihdevuosia, joten koirat voivat saada pentuja käytännössä koko elämänsä. Naaraskoiria pitää joka vuosi suojella useita viikkoja uroskoirilta, jotka voivat saada tuoksun korttelin päästä. Toisaalta, jos sinulla on puhdasrotuinen , jota haluat kasvattaa, naaraskoiran omistamisesta voi tulla taloudellinen etu.

Uroskoirat merkitsevät oman alueensa, olipa se sitten kotisi ympärillä tai pihalla. Ne tekevät tämän virtsaamalla “paikalleen”, jotta löytävät sen uudelleen. Voit yrittää kouluttaa koiraa olemaan merkitsemättä aluettaan, mutta pyydät silloin sitä toimimaan vaistojaan vastaan.

Jos sinulla on talossa toinen , saattaa syntyä taistelua siitä, kuka hallitsee taloa, varsinkin jos molemmat haluavat olla alfakoiria. Jopa pienempi voi haastaa tai ärsyttää isompaa urosta – vain todistaakseen, kuka oli talossa ensin.

Vastakkaista sukupuolta olevat koirat tulevat yleensä paremmin toimeen keskenään kuin samaa sukupuolta olevat koirat. Vaikka naaraat eivät ole yhtä ilkeitä toisiaan kohtaan kuin urokset, jotkut naaraat eivät halua jakaa tilaa toisen koiran kanssa.

uros- vai naaraskoira
CC BY-SA by Frank Shepherd

Naaraskoiria on yleensä helpompi kouluttaa taloon kuin uroskoiria, vaikka se voi vaihdella rodun ja koirankouluttajan taitojen mukaan. Uroskoiria pidetään eloisampina ja aktiivisempina, mutta tietyt rodut ovat hyvin energisiä sekä uroksissa että naaraissa.

Tavalliset ihmiset etsivät usein naaraskoiraa. He luultavasti uskovat ajatukseen, että naaraat ovat vähemmän aggressiivisia ja helpompia kouluttaa.

Naaraskoiratkin voivat olla erittäin temperamenttisia. Kasvattajat suosivat yleensä uroskoiria helpommin hallittavana lemmikkinä. Sukupuoli ei ole ainoa ennuste (tai edes hyvä ennuste) koiran käyttäytymiselle.

Rauhallisten ja suvaitsevaisten rotujen urokset ja naarat ovat yleensä rauhallisia ja suvaitsevaisia. Kiihkeiden, näppärien ja vaikeasti hoidettavien rotujen urokset ja naaraat ovat yleensä kiihkeitä, näppäriä ja vaikeasti hoidettavia.

Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joka ennustaisi urosten ominaisuuksia verrattaessa naaraisiin. Päätös koiran sukupuolesta on pohjimmiltaan subjektiivinen. Ehkä muistat lempeän naarascollien, joka hoiti rakkaudella pentuettaan. Tai ajattelet karkeaa ja rullaavaa isoa uroskoiraa, joka voisi juosta kovaa, leikkiä väsymättä ja pysyä uteliaimpien lasten perässä. Kannattaa valita oman tunteen mukaan ottaako uroskoiran vai naaraskoiran. Sinulle se on oikea valinta.

Saatat pitää myös näistä

Tietoja kirjoittajasta: koiranpentuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *